Erzurum Sanayi ve Ticaret

Erzurum, Gıda sanayisinden, kimya plastik sanayiye, metal eşya sanayisinden makineye, petrolden tekstil sanayisine kadar birçok alanda üretim yapabilecek düzeydedir.
Erzurum gelişim ve dönüşümüne hızlı bir şekilde devam ediyor. Buna göre 2011 yılı verilerine göre ilde toplam 500’den fazla şirket üretim ve imalat için faaliyet göstermeye başladı. Kurulan şirketlerin sayıları da her geçen gün artmaktadır. Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, küçük ve orta ölçekli özelliktedir. Bu özelliklerinden dolayı söz konusu işletmeler, sadece yerel pazarlara yönelik üretim yapmakta ve düşük bir oranda istihdam sağlamaktadırlar.

Diğer taraftan Erzurum’un merkez ilçelerinden biri olan Aziziye sanayi bakımından diğer ilçelerden sıyrılan beldeler arasında gösteriliyor. İlçe Erzurum Organize Sanayi Bölgesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.  Erzurum’un en önemli sanayi kuruluşu, 1956 yılında üretime başlayan ve kamuya ait olan Erzurum Şeker Fabrikası’dır. T.Ş.F.A.Ş.(Türkşeker) Erzurum Şeker Fabrikası şehrin ekonomik kalbi konumundadır
İmalat sanayisindeki liste ise şöyle:
Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı : Peynir, yağ, yoğurt, hazır su, et ve et ürünleri üreten
Plastik ve kauçuk ürünler imalatı: PVC doğrama- PVC boru, plastik damacana- şişe- torba- çuval vb. üreten
Mineral ürünler imalatı: Çimento, hazır beton, kiremit, büz, briket, tuğla, parke taşı, kaldırım taşı,karo, mermer vs. ürünleri üreten
İşlenmiş metal ürünler imalatı: Demir doğrama, çelik kapı, kalorifer ve buhar kazanı, güneş kolektörü, doğalgaz bacası, teneke kutu, çivi vb. Ürünleri üreten
Motorlu kara taşıtı römorkü imalatı: Motorlu kara taşıtları için kasa, römork ve yarı römork üretimi yapan
Oltu Taşı imalatı: Tespih başta olmak üzere çeşitli türden takılar üreten
Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı: Boya, sabun, deterjan ve diğer temizlik ürünlerini üreten
Tekstil ürünleri imalatı: Giyim eşyası dışındaki hazır tekstil ürünleri ve çorap üreten
Ana metal sanayi: Metal döküm üzerine üretim yapan
Sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatı: Soba, mangal, semaver vb. üretimi
Basım ve yayım; plak, kaset ve benzeri kayıtlı medyanın çoğaltılması ve matbaacılık alanında üretim yapan işletmelerden oluşmaktadır.
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN